Om oss

Med våra rötter i Kalix kustbyar och Kalix Skärgård, så vill vi bjuda in dig till vårt skärgårdsliv. Vi älskar vår skärgård och våra åtta årstider och har därför skapat olika safaris, där vi tillsammans kan uppleva det bästa av skärgården och våra årstider. Vi hoppas att du är nyfiken på vår skärgård och vill se, upptäcka och smaka på allt som den har att erbjuda.

Välkommen till naturen, till det enkla och hem till oss!

Genuint på naturens villkor

Vi är ett litet familjeföretag som brinner för att bjuda in dig, dina vänner, din familj eller/och dina kollegor till vårt skärgårdsliv. Vår målsättning är att ge dig minnesvärda upplevelser i vår norrländska natur. Vår ambition är att du ska minnas tiden här för resten av ditt liv. Vi strävar efter det enkla och rättar oss efter naturens spelregler.

Välkommen till naturen, till det enkla och hem till oss!

Vår vision

Vår vision är att ge dig minnesvärda upplevelser i den norrländska naturen. Fjället, skogen och havet är vår spelplan. Och vi rättar oss efter naturens spelregler.

Skärgårdsön

Skärgårdsudden

Skärgårdsuddens ligger i kustbyn Nyborg 10 km från Kalix. Skärgårdsudden ligger alldeles vid stranden där Kalix älv övergår till Bottenviken. Historia om Skärgårdsudden startade runt 2010. Från början var udden ett gammalt sågområde, där man nyttjade Kalix älv att flotta timmer ner längs älven till de in kringliggande byasågarna. När vi påbörjade exploateringen av de 7 strandnära tomterna runt 2010 var visionen tydlig; vi ville bygga ett kvarter som skulle smälta in i skärgårdsmiljön och nyttja möjligheten till närheten av vattnet, ljuset, årstidernas skiftningar, naturen mm. Utmaningarna var många, men belöningen för oss var vårt Skärgårdshus.

Vi kallar vårt hus för skärgårdshuset. Och det är för att huset ligger i direkt anslutning till vår skärgård. Huset har 3 sovrum varav 1 med dubbelsäng samt två sovrum med bäddsoffor. Det finns ett stort badrum som har bubbelbadkar, dusch, bastu samt relax. Det lilla badrummet har dusch. Köket är stort och har alla bekvämligheter man behöver. Och i övrigt finns stora öppna ytor och vart du än befinner dig i huset finns utsikt över vattnet. Nere vid vattnet ligger vår sjöbod som vi kallar ”light house”. Den fungerar som gästrum med en bäddsoffa samt kamin.

Vid vattnet finns en egen badstrand, hamn och stora trädäck där man kan umgås, laga mat, sola och njuta av närheten till skärgården.

Med utgångspunkt av skärgårdsudden erbjuder vi boende skotersafari, isvaksbad, fiske, snöskoturer, skidturer, matlagning utomhus, utbildningar mm.

Rånön

Rånön är skärgårdens största ö

Ön har använts som fiskeläge, sedan 1600-talet. Senare kom bofast befolkning som livnärde sig av fiske och mindre jordbruk. I början av 1800-talet användes stor del av skogen till kolskog. Det var järnbruken i Töre och Strömsund som krävde mycket bränsle och skogen blev eftertraktad. Skogen har haft betydelse på många olika sätt detta ser man genom de tjärdalar som finns lämningar av på ön.

Eftersom befolkningen ökade och antalet barn blev fler uppstod behov av skola. Den första skolan kom till Rånön 1867. 1939 lades skolan ner på ön och barnen fick då gå skola i Ryssbält. Den sista terminen i skolan på Rånön fanns det 8 elever.

Till Rånön kommer du när du vill uppleva total lugn och harmoni. Det är som att kastas tillbaka till 20-talet. På vår gård ”Nygården” som är från 1800-talet erbjuder vi dig ett enkelt med charmig boende. Vi kan även erbjuda dig aktiviteter så som svampplockning, bärplockning, vandring till något av öns berg och beundra skärgården eller se solnedgången och midnattssolen. Turer ut i vår vackra skärgård med fiske, sälsafari, sol och bad. Eller varför inte besöka oss vintertid och uppleva snön, den frusna Bottenviken, tystnaden, kylan och med lite tur ett sprakande norrsken. Välkommen ut till Rånön om du vill ha lugn och ro.

Kalix löjrom

Kalix Löjrom är en unik delikatess som bara kan utvinnas ur fisken siklöja som fångas i Bottenvikens bräckta vatten. Här rinner flera stora älvar ut med rent vatten från våra fjäll och blandar sig med det salta havsvattnet. Det ger en miljö där siklöjan trivs som bäst.

Om ursprungsmärkningen

2010 blev Kalix Löjrom Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel och fick därmed samma höga status som till exempel champagne och parmesan. Märkningen innebär bland annat att endast rom från siklöja som fiskats inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix Löjrom.

I nära samarbete med Guldhaven Pelagiska
www.guldhaven.se

Niklas, Madelene och Elsa

Välkommen till en upplevelse för livet!

I samarbete med Widforss