Om oss

Med våra rötter i Kalix kustbyar och Kalix Skärgård, så vill vi bjuda in dig till vårt skärgårdsliv. Vi älskar vår skärgård och våra åtta årstider och har därför skapat olika safaris, upplevelser och paket där vi tillsammans kan uppleva det bästa av skärgården och våra årstider. Vi hoppas att du är nyfiken på vår skärgård och vill se, upptäcka och smaka på allt som den har att erbjuda.

Välkommen till naturen, till det enkla och hem till oss!

Genuint på naturens villkor

Vi är ett litet familjeföretag som brinner för att bjuda in dig, dina vänner, din familj eller/och dina kollegor till vårt skärgårdsliv. Vår målsättning är att ge dig minnesvärda upplevelser i vår norrländska natur. Vår ambition är att du ska minnas tiden här för resten av ditt liv. Vi strävar efter det enkla och rättar oss efter naturens spelregler.

Välkommen till naturen, till det enkla och hem till oss!

Vår vision

Vår vision är att ge dig minnesvärda upplevelser i den norrländska naturen. Fjället, skogen och havet är vår spelplan. Och vi rättar oss efter naturens spelregler.

Skärgårdsön

Skärgårdsudden

Skärgårdsudden ligger i kustbyn Nyborg 10 km från Kalix vid stranden, där Kalix älv övergår till skärgård. Historian om Skärgårdsudden startade runt 2005, då jag köpte marken för det som idag är ett litet skärgårdskvarter.

Från början var ”udden” ett gammalt sågområde, där man nyttjade Kalix älv för att flotta timmer ner längs älven till de in kringliggande byasågarna. Det var längtan hem till Kalix, skärgården, familjen och det enkla livet som är grunden till kvarteret Skärgårdsudden.

Min vision i skapandet av det lilla kvarteret var att jag ville efterlikna mina barndomsminnen från skärgården och det fanns vissa delar som var viktiga att få med som t ex sandstrand för barnen, bryggor för båtar och sjöbodar längs med vattenlinjen att inreda som bastu, förråd eller gäststuga.

Jag ville bygga ett kvarter som skulle smälta in i skärgårdsmiljön och nyttja möjligheten till närheten av vattnet, ljuset, årstidernas skiftningar och naturen. Utmaningarna var många, men belöningen var mitt Skärgårdshus där jag och min dotter idag lever vår dröm.

När Skärgårdsudden var ”klar” och alla tomter sålda, så kände jag att jag ville fortsätta att bjuda in andra till vårt skärgårdsliv – som tillfälliga och gärna återkommande gäster. Med den tanken så började vi skapa upplevelser med basen i våra älskade årstider som syftar till att lyfta fram det bästa med varje årstid. För oss är det de stora skillnaderna som är själva grejen – att alla årstider har sin tjusning.

Med utgångspunkt från Skärgårdsudden erbjuder vi nu boende, upplevelser kopplat till våra årstider och vår skärgård med färdiga paket att boka här på hemsidan.

Min dotter Elsa och jag vill välkomna dig, din familj, vänner eller kollegor varmt välkomna hem till oss och till Kalix Skärgård.

Rånön

Elsas Skärgårdscafé – med en blandning av sött & salt

Redan som väldigt liten var min dröm att ha ett eget café och få bjuda andra på mitt fika. När jag var 6 år hade jag mitt första skärgårdscafe ute i stugan på Rånön. Eftersom kom fler och fler besökare till mitt sommarcafé och jag började bli inbjuden till olika marknader och andra tillställningar med mitt café.

Nu har jag blivit 13 år och har fått flera bröllops-beställningar förra sommaren och jag bakar nästan alltid till våra gäster i Cold Adventures. Jag tar emot egna gäster på min brygga hemma på Skärgårdsudden och på sommaren har jag Elsas café i stugan på Rånön. Jag levererar fika till bröllop, dop, baby showers, kalas och annat. Kontakta gärna mig om du är sugen på fika!

Kalix löjrom

Kalix Löjrom är en unik delikatess som bara kan utvinnas ur fisken siklöja som fångas i Bottenvikens bräckta vatten. Här rinner flera stora älvar ut med rent vatten från våra fjäll och blandar sig med det salta havsvattnet. Det ger en miljö där siklöjan trivs som bäst.

Om ursprungsmärkningen

2010 blev Kalix Löjrom Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel och fick därmed samma höga status som till exempel champagne och parmesan. Märkningen innebär bland annat att endast rom från siklöja som fiskats inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix Löjrom.

I nära samarbete med Guldhaven Pelagiska
www.guldhaven.se

Madelene och Elsa

Välkommen till en upplevelse för livet!

I samarbete med Widforss